NAGRODA ROKU SARP edycja 2022

Data dodania: 27.06.2022 | Aktualizacja: 28.06.2022, 17:58:18

WYNIKI KONKURSU NAGRODA ROKU SARP edycja 2022 za najlepszy obiekt architektoniczny zrealizowany do końca 2021 r. w Polsce

Sąd Konkursowy w składzie:

po zapoznaniu się z 61. obiektami zgłoszonymi do Konkursu NAGRODA ROKU SARP, edycja 2022 postanowił:

1. nominować do finału 17 obiektów w 7. kategoriach:

w kategorii budynek mieszkalny jednorodzinny

obiekt: Taras z domem nad jeziorem
pracownia: U GO
autorzy: Hugon Kowalski, Wiktor Wika
inwestor: Janusz Będkowski
wykonawca: budowa systemem gospodarczym

obiekt: Dom Mława
pracownia: James&Mau Arquitectura
autorzy: Jaime Gaztelu, Diego Llorente
współpraca: Monika Muszczyńska
inwestor: prywatny
wykonawca: stan surowy: Zakład Budowlany Jacek Mikołajczak,

obiekt: Polska Zagroda
pracownia: BXB studio Bogusław Barnaś
autorzy: Bogusław Barnaś, Bartosz Styrna, Anna Mędrala, Kamil Makowiec, Mateusz Zima, Magdalena Moska, Valentin Lepley, Aleksander De Mott, Maroš Mitro, Paula Wróblewska, Marzia Tocca, Magdalena Fuchs
inwestor: Inwestor prywatny
wykonawca: Ostafin Budownictwo

w kategorii budynek mieszkalny wielorodzinny

obiekt: Winiarska 40. Budynek mieszkalny wielorodzinny przy ul. Winiarskiej 40 w Poznaniu
pracownia: CDF Architekci
autorzy: Główny projektant: mgr inż. arch. Karol Fiedor
Zespół projektowy: mgr inż. arch. Natalia Okraska; mgr inż. arch. Olga Płaczek ;mgr inż. arch. Krzysztof Broża; mgr inż. arch. Łukasz Ekwiński; mgr inż. arch. Krzysztof Łuczak; mgr inż. arch. Bartosz Małecki
Współpraca – projekt wnętrz: Dot Interiors
inwestor: CONSTRUCTA PLUS Sp. z o.o. Sp.k
wykonawca: CONSTRUCTA PLUS Sp. z o.o. Sp.k

obiekt: Młyn Maria
pracownia: Maćków Pracownia Projektowa. MPP Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
autorzy: Zbigniew Maćków (główny projektant), Szymon Brzezowski (architekt prowadzący), Aleksandra Czupkiewicz, Aleksandra Herman, Marek Konopnicki, Joanna Major, Michał Romański, Natalia Rowińska, Marta Wolak, Paweł Karpa, Marcin Brzeziński
inwestor: Realco Property Investment and Development Sp. z o.o.
wykonawca: Stan surowy budynku: OZ-BUD Przedsiębiorstwo Budowlano-Usługowe Sp. z o.o.
Fasady oraz tereny zewnętrzne: AKBiK Sp. z o.o
Stolarka okienna aluminiowa Aluprof: BOGARD Sp. z o.o. & Wspólnicy Sp. K.
Fasady aluminiowe: Baier Wolfmann Polska Sp z o.o.
Fasady aluminiowe: FFBuilding Sp. z o.o sp.k.

obiekt: Pierwsza Dzielnica
pracownia: Medusa Group Sp. z o.o. Sp.k.
autorzy: architekci Przemo Łukasik, Łukasz Zagała
Współpraca autorska: architekci Maria Jaksik, Anna Siwińska, Jarosław Przybyłka, Marta Frączyk, Łukasz Iwan, Michał Sokołowski, Mateusz Rymar, Konrad Basan, Krzysztof Weber
Architektura wnętrz: architekci Dorota Pala, Izabela Moskal, Magdalena Stanik
Architektura krajobrazu: Krzysztof Kass
inwestor: TDJ Estate Sp. z o.o.
wykonawca: Chemobudowa-Kraków S.A.

w kategorii budynek biurowy, oświaty lub administracji

obiekt: Publiczne przedszkole nr 6 KIDO w Aleksandrowie Łódzkim
pracownia: XYSTUDIO
autorzy: zespół autorski: Filip Domaszczyński Dorota Sibińska Marta Nowosielska
współpraca: Natalia Komsta, Małgorzata Sikora, Marta Skoniecka, Łukasz Smolczewski
inwestor: BCD Barbara Cicha
wykonawca: BCD Barbara Cicha

obiekt: Samorządowy żłobek w gminie Adamów
pracownia: XYSTUDIO
autorzy: Filip Domaszczyński Dorota Sibińska Marta Nowosielska
współpraca: Marta Skoniecka, Joanna Podleśna
inwestor: gmina Adamów
wykonawca: Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe KRISBUD Krzysztof Ścierzyński

obiekt: Warsaw UNIT
pracownia: Projekt Polsko Belgijska Pracownia Architektury
autorzy: Adam Wagner i Dariusz Bodzioch wraz z wielobranżowym zespołem projektowym
inwestor: GHELAMCO POLAND SP Z O O
wykonawca: GHELAMCO POLAND SP Z O O

obiekt: zespół budynków biurowych .KTW
pracownia: Medusa Group Sp. z o.o. Sp.k.
autorzy: architekci Przemo Łukasik, Łukasz Zagała
Współpraca autorska: Maria Jaksik, Dawid Beil, Łukasz Pieszka, Aleksandra Nowak, Kuba Pudo, Paulina Skalska, Kasia Chobot, Klaudia Matura, Mariusz Okrajek, Aleksandra Weber, Paulina Witaszczyk, Mateusz Florczak, Justyna Siwińska-Pszoniak, Dorota Pala, Anna Struska, Daria Cieślak, Seweryn Wróblewski, Michał Bienek, Tomasz Toczek, Michał Sokołowski, Konrad Basan, Mateusz Rymar, Piotr Dećko
Architektura wnętrz: Katarzyna Chobot, Mateusz Florczak, Maria Jaksik-Fikus, Klaudia Matura, Aleksandra Nowak, Mariusz Okrajek, Łukasz Pieszka, Jakub Pudo, Paulina Skalska, Tomasz Toczek, Aleksandra Weber, Paulina Witaszczyk
Architektura krajobrazu: Katarzyna Chobot, Mateusz Florczak, Maria Jaksik-Fikus, Klaudia Matura, Aleksandra Nowak, Mariusz Okrajek, Łukasz Pieszka, Jakub Pudo, Paulina Skalska, Tomasz Toczek, Aleksandra Weber, Paulina Witaszczyk Seweryn Wróblewski, Krzysztof Kass (Kass - Architektura krajobrazu)

inwestor: DJ Estate Sp. z o.o.
wykonawca:
KTW_A
Generalny Wykonawca:
STRABAG Sp. z o.o.
Zarządzający budową:
Bilfinger Tebodin Poland Sp. z o.o.

KTW_B
Etap zrealizowany bez Generalnego Wykonawcy.
Zarządzający budową:
GLEEDS Polska Sp. z o.o.

w kategorii budynek kultury
obiekt: Rozbudowa i przebudowa budynku Domu Kultury we Włoszczowie o salę taneczną i pomieszczenia towarzyszące wraz z zagospodarowaniem terenu
pracownia: PSBA Przemysław Sokołowski Biuro Architektoniczne, INOONI Jakub Zygmunt
autorzy: Przemysław Sokołowski Jakub Zygmunt
współpraca autorska: Martyna Lenart-Zygmunt
inwestor: Dom Kultury we Włoszczowie
wykonawca: AMB Budownictwo Krzysztof Prokop

obiekt: Rozbudowa budynku Państwowej Szkoły Muzycznej I i II stopnia im. prof. Józefa Świdra w Jastrzębiu - Zdroju o salę koncertową wraz z zagospodarowaniem terenu
pracownia: SLAS architekci
autorzy: Autorzy projektu : Aleksander Bednarski, Mariusz Komraus
Współpraca: Karolina Tatar, Sonia Manssour, Monika Smorąg, Adam Skrzypczyk
Konstrukcja: Firma inżynierska STATYK
Akustyka: Archakustik
Projekt Instalacji sanitarnych: INSTAL CONCEPT SILESIA
Projekt Instalacji elektrycznych: PATUCHA - Biuro Projektów Instalacji Elektrycznych
inwestor: Państwowa Szkoła Muzyczna I i II stopnia im. prof. Józefa Świdra w Jastrzębiu-Zdroju
wykonawca: INTRAVI Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka Komandytowa

obiekt: Budowa budynku magazynowego przy ul. Trawiastej 29 w Warszawie wraz z zakupem podstawowego wyposażenia
pracownia: Atelier Tektura Sp. z o.o.
autorzy: Barbara Kozielewska, Michał Kozielewski, Mateusz Kluczek
inwestor: Muzeum Literatury im. Adama Mickiewicza
wykonawca: HELSEN s.c. Łukasz Wasielewski, Oleksandr Drozda

w kategorii inny budynek użyteczności publicznej

obiekt: Budowa pawilonu medycznego w Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym przy ul. Mehoffera72/74 w Warszawie
pracownia: Atelier Tektura, Barbara Kozielewska
autorzy: Michał Kozielewski, Barbara Kozielewska, Mateusz Kluczek
inwestor: Stołeczne Centrum Opiekuńczo-Lecznicze Sp. z o.o.
wykonawca: PBO ŚLĄSK Sp. z o.o.

w kategorii przestrzeń publiczna

obiekt: Kładka pieszo-rowerowa z zapory na Wzgórze Zamkowe w Dobczycach
pracownia: Biuro Projektów Lewicki Łatak sp. z o. o. sp. k.
autorzy: Kazimierz Łatak, Piotr Lewicki
Współpraca autorska: Marek Sanecki, Olga Dobrzyńska, Piotr Łatak
inwestor: Gmina Dobczyce
wykonawca: Mostmarpal Sp. z o.o.

obiekt: Park Miejski w Starachowicach
pracownia: eM4.Pracownia Architektury.Brataniec, Marcin Brataniec
autorzy: Marcin Brataniec (główny projektant), Urszula Forczek-Brataniec, Marek Bystroń, Maciej Gozdecki, Damian Mierzwa,
współpraca: Janusz Krzykawski(konstrukcja), Paulina Nosalska (zieleń)
inwestor: Gmina Starachowice
wykonawca: Przedsiębiorstwo Firma Usługowa "Freedom" Hubert Olejarz

w kategorii architektura w przestrzeni dziedzictwa

obiekt: Hospicjum stacjonarne i domowe dla dzieci CARITAS w Olsztynie
pracownia: Biuro Architektoniczne GADOMSCY
autorzy: Piotr Gadomski, Wojciech Gadomski
inwestor: CARITAS Archidiecezji Warmińskiej
wykonawca: Przedsiębiorstwo Budowlane SKORŁUTOWSKI Sp. J., Jerzy i Ewa Skorłutowscy

2. Jury przyznało 8 równorzędnych NAGRÓD:
NAGRODA w kategorii budynek mieszkalny jednorodzinny

obiekt: Taras z domem nad jeziorem
pracownia: U GO
autorzy: Hugon Kowalski, Wiktor Wika
inwestor: Janusz Będkowski
wykonawca: budowa systemem gospodarczym

uzasadnienie:
Nagrodę przyznano za pomysł i stworzenie schronienia przed rzeczywistością dnia codziennego. Wypełniony światem dom w pełni wykorzystuje piękny widok w kierunku jeziora dając poczucie, że architektura zbliża nas do otaczającej natury. Umiejętne zastosowanie drewna i stali nadaje budynkowi charakteru. Doceniono doświadczenie odosobnienia, które możemy ze sobą zabrać oraz wykreowanie miejsca, do którego chce się wracać.

obiekt: Dom Mława
pracownia: James&Mau Arquitectura
autorzy: Jaime Gaztelu, Diego Llorente
współpraca: Monika Muszczyńska
inwestor: prywatny
wykonawca: stan surowy: Zakład Budowlany Jacek Mikołajczak,

uzasadnienie:
Wyróżnienie przyznano za skromność w kreowaniu geometrii bryły oraz konsekwencję przejawiającą się na każdym etapie, od koncepcji po staranną realizację. Jest to znakomity przykład jak dobrze współgrają ze sobą cegła i beton. To dom ponadczasowy, o wyrafinowanej estetyce, za co szczególnie zasługuje na uwagę i wyróżnienie.

NAGRODA w kategorii budynek mieszkalny wielorodzinny

Nie przyznano

NAGRODA w kategorii budynek biurowy, oświaty lub administracji

obiekt: Publiczne przedszkole nr 6 KIDO w Aleksandrowie Łódzkim
pracownia: XYSTUDIO
autorzy: zespół autorski: Filip Domaszczyński Dorota Sibińska Marta Nowosielska
współpraca: Natalia Komsta, Małgorzata Sikora, Marta Skoniecka, Łukasz Smolczewski
inwestor: BCD Barbara Cicha
wykonawca: BCD Barbara Cicha

uzasadnienie:
Prostota i natura. Materia i forma. Kolor i faktura w zrównoważonym i oszczędnie dobranym detalu architektonicznym sprzyja tworzeniu środowiska rozwoju dziecka będącego głównym aktorem tego miejsca.
Nagrodę przyznano za śmiałe i odważne połączenie współczesnych i ekologicznych technologii budownictwa z oszczędnymi i przyjaznymi dla środowiska życia człowieka, a zwłaszcza małego człowieka. Umiejętne i znakomite wpisanie się w niełatwą działkę z pełnym poszanowaniem i wykorzystaniem jej walorów dla stworzenia przyjaznych przestrzeni publicznych.

obiekt: zespół budynków biurowych .KTW
pracownia: Medusa Group Sp. z o.o. Sp.k.
autorzy: architekci Przemo Łukasik, Łukasz Zagała
Współpraca autorska: Maria Jaksik, Dawid Beil, Łukasz Pieszka, Aleksandra Nowak, Kuba Pudo, Paulina Skalska, Kasia Chobot, Klaudia Matura, Mariusz Okrajek, Aleksandra Weber, Paulina Witaszczyk, Mateusz Florczak, Justyna Siwińska-Pszoniak, Dorota Pala, Anna Struska, Daria Cieślak, Seweryn Wróblewski, Michał Bienek, Tomasz Toczek, Michał Sokołowski, Konrad Basan, Mateusz Rymar, Piotr Dećko
Architektura wnętrz: Katarzyna Chobot, Mateusz Florczak, Maria Jaksik-Fikus, Klaudia Matura, Aleksandra Nowak, Mariusz Okrajek, Łukasz Pieszka, Jakub Pudo, Paulina Skalska, Tomasz Toczek, Aleksandra Weber, Paulina Witaszczyk
Architektura krajobrazu: Katarzyna Chobot, Mateusz Florczak, Maria Jaksik-Fikus, Klaudia Matura, Aleksandra Nowak, Mariusz Okrajek, Łukasz Pieszka, Jakub Pudo, Paulina Skalska, Tomasz Toczek, Aleksandra Weber, Paulina Witaszczyk Seweryn Wróblewski, Krzysztof Kass (Kass - Architektura krajobrazu)

inwestor: DJ Estate Sp. z o.o.
wykonawca:
KTW_A
Generalny Wykonawca:
STRABAG Sp. z o.o.
Zarządzający budową:
Bilfinger Tebodin Poland Sp. z o.o.
KTW_B
Etap zrealizowany bez Generalnego Wykonawcy.
Zarządzający budową:
GLEEDS Polska Sp. z o.o.

uzasadnienie:
Wyróżnienie przyznano za bezkompromisową próbę wykreowania wertykalnej i spójnej formy dwóch budynków, które w sąsiedztwie ikonicznego Spodka wyznaczają nową skalę śródmieścia Katowic. Używając współczesnego języka przesuniętych względem siebie brył tworzą charakterystyczny i silnie rozpoznawalny znak w panoramie miasta. Szklane elewacje podkreślone rytmem zwężających się ku górze lizen nadają całości świeży i elegancki charakter. Przeszklony parter wchodzi w relacje ze starannie zaprojektowanym otoczeniem.
Planowane w przyziemiu funkcje zapewne zwiększą atrakcyjność przylegających przestrzeni publicznych. Jury doceniło spójność koncepcji oraz konsekwencję w użyciu materiałów i zastosowanych detali.

NAGRODA w kategorii budynek kultury

obiekt: Rozbudowa budynku Państwowej Szkoły Muzycznej I i II stopnia im. prof. Józefa Świdra w Jastrzębiu - Zdroju o salę koncertową wraz z zagospodarowaniem terenu
pracownia: SLAS architekci
autorzy: Autorzy projektu : Aleksander Bednarski, Mariusz Komraus
Współpraca: Karolina Tatar, Sonia Manssour, Monika Smorąg, Adam Skrzypczyk
Konstrukcja: Firma inżynierska STATYK
Akustyka: Archakustik
Projekt Instalacji sanitarnych: INSTAL CONCEPT SILESIA
Projekt Instalacji elektrycznych: PATUCHA - Biuro Projektów Instalacji Elektrycznych
inwestor: Państwowa Szkoła Muzyczna I i II stopnia im. prof. Józefa Świdra w Jastrzębiu-Zdroju
wykonawca: INTRAVI Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka Komandytowa

uzasadnienie:
Nagrodę przyznano za konsekwentne rozwiązanie trudnego zadania rozbudowy istniejącego budynku szkoły o salę koncertową wraz z przestrzeniami towarzyszącymi. Powstał wyjątkowo spójny i pragmatyczny obiekt, który umiejętnie wykorzystuje współczesne materiały dla kreacji rozpoznawalnej formy w chaotycznym kontekście sąsiadującej zabudowy. Powściągliwy język zaokrąglonych narożników i połyskującej elewacji w zaskakujący sposób współgra z otoczeniem wchodząc z nim w niebanalną relację. Pragmatyzm i umiar w użyciu środków wyrazu przyniósł pożądany efekt redukcji skali, uzasadniony w zastanym krajobrazie. Białe wnętrza kontrastują z ciemną salą koncertową, w której klasyczne rozwiązania przybrały świeże oblicze, odpowiednie dla muzycznych wydarzeń. Szkoła i miasto otrzymały ważną przestrzeń publiczną, z której korzystać będą zarówno uczniowie jak i mieszkańcy. Obiekt stanowi właściwy przykład inwestycji ze środków publicznych.

NAGRODA w kategorii inny budynek użyteczności publicznej

obiekt: Budowa pawilonu medycznego w Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym przy ul. Mehoffera72/74 w Warszawie
pracownia: Atelier Tektura, Barbara Kozielewska
autorzy: Michał Kozielewski, Barbara Kozielewska, Mateusz Kluczek
inwestor: Stołeczne Centrum Opiekuńczo-Lecznicze Sp. z o.o.
wykonawca: PBO ŚLĄSK Sp. z o.o.

uzasadnienie:
Nagrodę przyznano za konsekwentne rozwiązanie trudnego zadania rozbudowy kompleksu istniejącego Centrum Opiekuńczo-Leczniczego im. Sue Ryder w Warszawie o nowy pawilon dla pacjentów wraz z przestrzeniami towarzyszącymi. Powstał wyjątkowo spójny i pragmatyczny obiekt, który umiejętnie wykorzystuje tradycyjne, dobrze wpisujące się w kontekst otoczenia materiały dla kreacji rozpoznawalnej współczesnej formy. Powściągliwy język prostokreślnej geometrii ceramicznej, żywej kolorystycznie elewacji w zaskakujący sposób współgra z otoczeniem wchodząc z nim w niebanalną relację. Pragmatyzm i umiar w użyciu środków wyrazu przyniósł pożądany efekt dobrego wpisania obiektu w nastrój przedmiejskiej dzielnicy Warszawy. Ciepłe wnętrza kontrastują z surowym geometrycznie zewnętrznym wyrazem budynku, w którym klasyczne rozwiązania przybrały świeże oblicze, odpowiednie dla wymagających opieki użytkowników ze szczególnymi potrzebami. Obiekt stanowi właściwy przykład inwestycji ze środków publicznych.

NAGRODA w kategorii przestrzeń publiczna

obiekt: Kładka pieszo-rowerowa z zapory na Wzgórze Zamkowe w Dobczycach
pracownia: Biuro Projektów Lewicki Łatak sp. z o. o. sp. k.
autorzy: Kazimierz Łatak, Piotr Lewicki
Współpraca autorska: Marek Sanecki, Olga Dobrzyńska, Piotr Łatak
inwestor: Gmina Dobczyce
wykonawca: Mostmarpal Sp. z o.o.

uzasadnienie:
Potężna budowla hydrotechniczna niegdyś trwale zmieniła naturalny kulturowo - przyrodniczy krajobraz Dobczyc. Dziś paradoksalnie, to nowe elementy inżynierskie kreślą po zboczu linie, które zmyślnie integrują światy sprzecznych sił techniki, kultury i naturalnego piękna krajobrazu. Chcielibyśmy podkreślić, że w tym projekcie budowa obiektu inżynieryjnego nie tylko jest wkroczeniem w świat architektury i przestrzeni publicznej. Jest też jakże pożądanym w Polsce, dziełem architektów które spaja, integruje, wzbogaca i harmonizuje zastane, zróżnicowane elementy przestrzenne nie rezygnując ze swej własnej integralności i siły wyrazu. Ten poemat linearnej przestrzeni publicznej udowadnia, że nasze środowisko jest zobowiązane do walki z drażniącym od dziesięcioleci chaosem przestrzennym kraju i ma umiejętności by ten chaos swoimi dziełami przezwyciężać.

NAGRODA w kategorii architektura w przestrzeni dziedzictwa

obiekt: Hospicjum stacjonarne i domowe dla dzieci CARITAS w Olsztynie
pracownia: Biuro Architektoniczne GADOMSCY
autorzy: Piotr Gadomski, Wojciech Gadomski
inwestor: CARITAS Archidiecezji Warmińskiej
wykonawca: Przedsiębiorstwo Budowlane SKORŁUTOWSKI Sp. J., Jerzy i Ewa Skorłutowscy

uzasadnienie:
Opuszczony i niszczejący obiekt odwachu wartowniczego oraz kasyna oficerskiego dawnego olsztyńskiego zespołu Koszar Strzelców stał się wyjątkowym przykładem zwrócenia zabytkowej tkanki społeczeństwu w formie i wyrazie. Wprowadzenie zupełnie nowej funkcji oraz dodanie współczesnej formy doskonałe dopełnia przestrzeń tej okolicy.
Projektanci z wielką starannością odnieśli się również do zagospodarowania najbliższego otoczenia niewielkiej działki. Przestrzeń ta wykorzystuje zabytkowy bruk i nowoczesne ceramiczne kształtki. Dzięki temu całość sprawia wrażenie przenikania się struktur, historycznej i obecnej, z każdej strony.
Nagrodę przyznano za doskonałe operowanie detalem i użycie materiałów elewacji, tworzących ciągłość między częścią historyczną a współczesną, przy zachowaniu ich odmienności. Rytm elewacji budynku koszarowego zyskał szlachetną kontynuację w nowoczesnej w wyrazie okładzinie ceramicznej, tworzącej charakterystyczny rysunek i grę światła i cienia. Niewielka część rozbudowy - kaplica hospicjum, wpisuje się w nowoczesne trendy ascetycznej architektury sakralnej. Skromne, stanowiące dopełnienie całości wnętrze sprzyja wyciszeniu i modlitwie.
Budynek uzupełnił pierzeję wąskiej brukowanej uliczki, wprowadzając z wielkim wyczuciem, obok pięknie odrestaurowanych murów, minimalistyczny detal XXI wieku.

 

3. Decyzją Jury GRAND PRIX Konkursu NAGRODA ROKU SARP, edycja 2022 otrzymały ex equo:

obiekt: Kładka pieszo-rowerowa z zapory na Wzgórze Zamkowe w Dobczycach
pracownia: Biuro Projektów Lewicki Łatak sp. z o. o. sp. k.
autorzy: Kazimierz Łatak, Piotr Lewicki
Współpraca autorska: Marek Sanecki, Olga Dobrzyńska, Piotr Łatak
inwestor: Gmina Dobczyce
wykonawca: Mostmarpal Sp. z o.o.

oraz

obiekt: Rozbudowa budynku Państwowej Szkoły Muzycznej I i II stopnia im. prof. Józefa Świdra w Jastrzębiu - Zdroju o salę koncertową wraz z zagospodarowaniem terenu
pracownia: SLAS architekci
autorzy: Autorzy projektu : Aleksander Bednarski, Mariusz Komraus
Współpraca: Karolina Tatar, Sonia Manssour, Monika Smorąg, Adam Skrzypczyk
Konstrukcja: Firma inżynierska STATYK
Akustyka: Archakustik
Projekt Instalacji sanitarnych: INSTAL CONCEPT SILESIA
Projekt Instalacji elektrycznych: PATUCHA - Biuro Projektów Instalacji Elektrycznych
inwestor: Państwowa Szkoła Muzyczna I i II stopnia im. prof. Józefa Świdra w Jastrzębiu-Zdroju
wykonawca: INTRAVI Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka Komandytowa.

Nagrodę publiczności otrzymał obiekt:
DOM WIATRAK
PRACOWNIA:o4 architekci Mateusz Piwowarski, i Michał Kucharski,
autorzy: Michał Kucharski, Mateusz Piwowarski, Sylwia Ciesielska, Tomasz Padło
Inwestor: Izabela Osik
Wykonawca: Drewnolit

Udostępnij na:

Załączniki


REKLAMA
Equitone

VELUX ArchiTips

Bolix

EasyTherm

Partnerzy SARP:
Bolix Bruk-Bet Equitone Fakro Kone Norlys Polflam Renson Sunroof Semmelrock Tarasola Wienerberger Wiśniowski
Powrót na górę